Kategória:
Helyi receptek, Egyéb receptek

Cikk írója:
Szeged Hirdetője


Szegedi cipó


 

Szegedi cipó bemutatása

1 000 gramm

 
 

Szegedi cipónk, hagyományos recept alapján, BL 80-as lisztből készül. De mitől szegedi?

A szegedi és a Szeged környéki tanyákon kenyérsütéskor a gyerekeknek kis cipót is sütöttek. A gyerekeknek sütött cipónak varázserőt tulajdonítottak: "a nehezen beszélő gyerek fején frissen sült cipót szoktak széttörni."  Újkenyérkor külön kolduscipó is sült. Dugonics András a szegedi tájon jegyezte fel a következő szólást: "Sok a gyermek, kevés a cipó." A cipó 1211-ben személynévként szerepel először a Magyar Oklevél-Szótárban. Köznévként elsőként 1405-ben olvashatjuk és kisebb kenyeret jelent, bár maga a szó, ismeretlen eredetű. 

Az ízletes, mindig friss és finom pékáruinkat ​ bármikor megvásárolhatják mintaboltjainkban és partnereinknél. Látogassanak meg bennünket bármelyik mintaboltunkban, melyeket az alábbi településeken talál: Deszk‬,  ‎Kiskundorozsma‬, ‎Röszke‬, ‎Domaszék‬, ‎Sándorfalva, Szőreg és természetesen ‎Szeged‬‬‬ városában is több helyen. 

 

Összes Kenyér a Favorit Pékség kínálatában.

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »