Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2022-01-16 21:20:42


Boszorkánysziget Szeged


Az Alsóváros és a Tisza közt fekvő erdős területet hívják a szegediek Boszorkányszigetnek.

Boszorkánysziget Szeged

6725 SzegedMáglya sor

Boszorkánysziget képek

 - Boszorkánysziget

Tisza-parti sétahely a Boszorkánysziget

Az Alsóváros és a Tisza közt fekvő erdős területet hívják a szegediek Boszorkányszigetnek. Északról a már nem létező vasúti híd zárta le, délről a kereskedelmi és téli kikötő határolja.
Valójában nincs bizonyíték arra, hogy ez a terület egykor sziget lett volna, legfeljebb félsziget, amelyet a Tisza éles kanyarral került meg. Ma ez a város testébe nyúló zöldövezet népszerű a sétálók, kutyasétáltatók, kocogók, körében. 

Boszorkányégetés Szegeden

Neve arra utal, hogy 1728. július 23-án, a Tisza-part ezen a szakaszán égettek meg elevenen hat férfit és hat nőt boszorkányság vádja miatt. Közöttük volt a város egykori bírája és leggazdagabb polgára, a 82 éves Rózsa Dániel, és az őt boszorkánysággal bevádoló bába, Kökényné Nagy Anna is. Három máglyát készítettek számukra, amelyeket a város hóhéra egyszerre gyújtott meg. Ez volt a legnagyobb boszorkányüldözés a magyar történelemben.

Érdekesség még, hogy a boszorkányokat koruktól függetlenül tűzre küldték, hiszen a 29 esztendőstől egészen a 82 eszetndős idős emberig is égettek. Nem volt kegyelem.

Igazából ám a Boszorkánysziget egy bokrokkal, cserjékkel benőtt csendes, nyugodt ártér, ahol kellemes a séta, de látnivaló alig akad rajta. Így a turistáknak egy sétahajóról ajánljuk a megtekintését. 

 

Képek forrása Országalbum.hu szerzője LonácskavalamintWikipédia szerzője Pataki Márta

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »